Guide till tygblöjor

Vilken blöja ska jag välja? Vad behöver jag veta om det praktiska? Hur är det med storlekar och hur funkar egentligen det med tvätten?

Att börja med tygblöjor är lite som att ta sig an en djungel, men fundera igenom vad syftet med tygblöjor är för er, hur enkelt ni vill ha det och vilka andra aspekter ni har som är viktiga. Utifrån dessa går det sedan att hitta en blöja som passar er. Titta igenom den översiktliga informationen här, och ta gärna kontakt om ni undrar mer, vi svarar mer än gärna!

Olika typer av blöjor:

All-in-one

Kallas också för AIO eller allt-i-ett. Det här är den enklaste sorten eftersom alla delar som behövs är fastsydda i blöjan. Helt enkelt använd, tvätta, torka och använd igen. Blöjan består av ett vattentätt skal och ett uppsugande lager, som ofta består av en eller flera tungor som antingen ligger löst i blöjan, eller stoppas i en ficka.

Fördel: Enkelt, även lätt för de i omgivningen som sällan byter blöja
Nackdel: Ibland lite dyrare, tar ganska stor plats i förvaring och tvätt.

Ca 24 behövs för heltidsanvändning.
Här hittar du vårt sortiment av all-in-one-blöjor.

All-in-two

Kallas också för AI2 eller allt-i-två. Består av ett vattentätt skal med inlägg som ofta knäpps fast i skalet. Om inlägget bara är blött av kiss behöver skalet bara torkas ur och vädras så kan det användas igen, och skalet kan ofta användas flera gånger om.

Fördel: Lite billigare än AIO och pocket. Tar mindre plats i förvaring och tvätt.
Nackdel: Lite extra jobb vid varje byte iom att nytt inlägg behöver fästas i skalet.

Ca 4-5 skal och 24 inlägg behövs för heltidsanvändning.
Här hittar du vårt sortiment av all-in-two-blöjor.

Blöjbyxor

Blöjbyxan kan antingen vara av polyretanlaminerad polyester (PUL) eller ull, och är det vattentäta skalet över blöjor där det inte ingår. Kan användas över vikblöja, formsydd blöja eller med ett inlägg. Blöjskal och inlägg fungerar på samma sätt som AI2, men inläggen knäpps inte fast och man kan lätt blanda mellan olika märken.
Här hittar du vårt sortiment av blöjbyxor i PUL.
Här hittar du vårt sortiment av blöjbyxor i ull.

Prefold och inlägg

Prefold och inäggEn prefold är ett kvadratiskt tygstycke, som viks i tre, ofta med extra tyglager i mitten. Kan användas som inlägg i blöjskal eller pocketblöja, eller som blöja med en snappi som fastsättning. För att kunna använda inlägg i blöjskal är det viktigt att det inte är ett microfiberinlägg, då det torkar ut huden.
Här hittar du vårt sortiment av prefolds och inlägg.

Pocketblöja

PocketblöjaBlöjan består av ett vattentätt skal och ett inre lager av tyg, däremellan skapas en ficka som stoppas med det uppsugande lagret, och den går att stoppa olika tjockt. Inlägget tas bort innan tvätt.

Fördel: Mycket enkel när blöjan väl är stoppad. Kan lätt anpassas utifrån uppsugningsbehov. Torkar ofta snabbt efter tvätt
Nackdel: Ibland lite dyrare, ett extra moment i och med stoppning av blöjorna efter tvätt

Ca 24 behövs för heltidsanvändning.
Här hittar du vårt sortiment av pocketblöjor.

Formsydd blöja

Formsydd blöjaSer ut som en AIO eller pocket i sin utformning, men saknar det vattentäta skalet och består enbart av en blöja helt i uppsugande tyg. Ett separat vattentätt skal behövs alltså. Smidig att använda under t.ex. ullbyxor som dras upp. Många formsydda blöjor passar perfekt som nattblöja.

Fördel: Lite billigare än AIO och pocket, med ull över kan det bli en blöja som helt består av naturmaterial och dessutom en mycket luftig blöja.
Nackdel: Ett extra moment vid byte iom att det behövs två delar.

Ca 4-5 skal och 24 inlägg behövs för heltidsanvändning. Här hittar du vårt sortiment av formsydda blöjor.
Här hittar du vårt sortiment av formsydda blöjor.

Vikblöja

VikblöjaEtt fyrkantigt tygstycke viks till en blöja, och fästs med snappi eller blöjnål, eller bara med hjälp av blöjskalet, som behövs för att det ska vara tätt. De flesta vikblöjor är helt utan syntetiska material då de inte har knäppen eller kardborre.

Fördel: Det billigaste alternativet, tillsammans med ull blir det en mycket luftig blöja.
Nackdel: Kan ta lite tid att lära sig vikningarna, extra moment iom att det behövs två delar

Ca 4-5 skal och 24 inlägg behövs för heltidsanvändning.
Här hittar du vårt sortiment av vikblöjor.

Bra att veta:

Hur sätter man på den?

Principen är samma som en engångsblöja, men några detaljer skiljer:

  • Blöjan ska sitta som en trosa, dvs med resåren högt upp på låret, nära ljumsken. Det ger en nättare och smidigare passform.
  • En tygblöja sitter lägre ner på ryggen än en engångsblöja.
  • Ofta har en tygblöja med knappar två rader, där den övre justerar midjan och den nedre passformen kring låren, anpassa så att den sitter åt överallt, men utan att det är för tight så det lämnar märken.

Hur funkar blöjbytena då?

Om det bara är en kissblöja så läggs blöjan helt enkelt i förvaringen för smutsiga blöjor. Är det en pocketblöja behöver inlägget tas ut och är det en blöja med kardborrestängning behöver kardborrarna vikas in för att inte fastna i annan tvätt.

Blöjor med amnings/ersättningsbajs kan också slängas i blöjförvaringen precis som kissblöjor. Blöjor med vanligt bajs tas om hand genom att vända ner innehållet i toaletten, ibland kan det behövas lite hjälp i form av att peta eller torka. Lösare bajs och bajsrester kan sköljas av under kranen, i duschen eller med handdusch, innan blöjan hamnar i förvaringen för smutsiga blöjor.

För ännu enklare blöjbyten kan även ett engångsinlägg/rispapper användas, vilket är ett tunt papper som läggs mellan blöja och hud, som fångar upp bajs vilket gör att det kan lyftas ut och slängas i soporna. Notera att dessa inte får spolas ner i toaletten.

Var förvarar vi smutsiga blöjor?

Hur man förvarar sina blöjor är högst personligt beroende på tvättrutiner. Men vi förespråkar att använda sig av en wetbag för förvaring inför sköljning. Många oroar sig för lukt, men en wetbag är ett utmärkt sätt att förvara använda blöjor tills det är dags för tvätt.

Och tvätten då?

Olika maskiner har olika tvättprogram som standard, varvid det kan vara bra att skölja blöjorna innan tvätt.  

Förenklade tvättanvisningar:

1. Sköljning med extra vatten.

2. Program med förtvätt på 40 grader och 1/3 tvättmedel, huvudtvätt med 2/3 tvättmedel med extra sköljning & vatten.

3. Sköljning med extra vatten.

OBS: Inget program med centrifugering under 800 eller över 1000 varv.

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.