Vad är Preloved och hur funkar det?

Preloved betyder begagnad eller secondhand. Inom tygblöjevärlden, och speciellt i Sverige, så är detta något som är både vanligt och populärt!

En av de stora fördelarna med tygblöjor är ju att de används om och om igen. Detta är positivt inom flera områden:

  • Ekonomiskt; tygblöjor är billigare än engångsblöjor redan för första användaren. När sedan ett syskon använder dem blir ju det barnets kostnader ännu lägre. Köper man preloved istället för nya så blir ingångskostnaden ännu lägre. Dessutom kan man, oavsett om blöjorna är preloved eller nya, sälja de flesta tygblöjor vidare. Förutsatt att de används och tvättats på rätt sätt. Detta gör att man kan få tillbaka en del av de initiala utgifterna man hade.
  • Miljöaspekten; att mänskligheten behöver minska på sin slit och släng-konsumtion har förhoppningsvis inte gått dig förbi. Vissa saker är vi i den moderna världen ovilliga att skippa att konsumera helt och hållet. Till den saken hör blöjor. Då är det istället viktigt att minska på användningen av jungfruligt råmaterial (dvs material som vi skapar eller tar från naturen för första gången tillskillnad mot återbrukat material). Det kan vi bland annat göra genom att gå över till en cirkulär ekonomi där produkter vi behöver konsumera går tillbaka ut till försäljning när vi är färdiga med att använda dem. De skall helst återanvändas så många gånger det går, och tas omhand för att hålla länge. I nästa steg skall de återvinnas, vilket bland annat kan göras genom att upcycla materialet som uppsugande i hemmasydda blöjor för att till sist förbrännas för att återvinna energin en sista gång.
  • Hälsofördelar; i nya produkter är det idag mycket svårt att undvika olika kemikalier. Att framställa både en engångsblöja eller en tygblöja utan några kemiska produkter är antagligen omöjligt. Fördelen med en tygblöja är att kemikalier tvättas bort med användning. Något en engångsblöja aldrig kan uppnå. Och om det är något en preloved-tygis är så är det vältvättad! En del bebisars hy mår därför bättre med tygisar än engångsblöjor!

Men kisset och bajset då?! Är det inte ohygeniskt att ta över någon annans tygblöja? Det kan det naturligtvis vara om säljaren inte tvättat enligt konstens alla regler. Men det finns dock enkla åtgärder för att återställa tygblöjan om du känner dig osäker på hur den tagits om hand. 

För att få bort eventuella orenheter och fläckar så djuprengör man blöjorna, företrädesvis med perkarbonat. För att ta bort eventuell ammoniak, bakterier och svamp så desinfekterar man med t.ex. klorin. Du kommer kunna läsa mer om det här, men tills det är färdigt kan du bland annat läsa om processerna bland dokumenten i Facebookgruppen Tygblöjor.

Vi har valt att kombinera vårt sortiment av nya tygblöjeprodukter med preloved eftersom vi hoppas att fler då skall våga testa på det. Hos oss köps de i befintligt skick och de är djuprengjord och desinfekterad och eventuell PUL är kollad av oss. Skickat bedöms enligt förkortningar till höger. Vi kan dock ha missat något vid syning och förbehåller oss därför rätten till små avsteg från skickbeskrivningen.

Om jag gillar produkten och vill köpa den igen? Ja, på preloved-marknaden så kan det vara svårt att hitta exakt det man vill ha. Å andra sidan kan man där hitta märken och modeller som inte går att köpa hos någon av de svenska återförsäljarna eller tygblöjeföretagen. För att underlätta för dig som konsument så har vi i varje annons med en kort information om ifall produkten går att köpa igen och i så fall var.

Till sista vill vi berätta lite om varför produktnamnen ser så konstiga ut här i butiken på just preloved. När man säljer preloved som man köpt av någon privatperson så är priset utan moms. När vi då säljer dem gör vi det då med så kallad VMB-moms. Det måste synas på kundens kvitto. Skriver vi det inte först i produktnamnet så kommer det inte med i din orderbekräftelse vilken den måste enligt reglerna. VMB-moms står för "vinstmarginalmoms enligt ML 9a kap" och innebär att vi betalar 25% på vinsten på varan. Du som köper den kan inte dra någon moms om du skulle köpa den som företag. Detta är normalt förfarande när man säljer begagnade varor man köpt utan moms av privatperson.

Hoppas allt detta gör att du känner dig lite tryggare och nu vågar slå till på en lite mer prisvärd vara i din nästa beställning från oss! Om inte, hör gärna av dig till oss med dina frågor så berättar vi mer!


Skickbeskrivningar:

NIP (New in package/bag) En helt ny vara med förpackningen kvar. Detta skulle i vårt fall även kunna vara andrasortering av varor vi tar in nya. Istället för att skicka tillbaka dem om de har små defekter så säljs de i Preloved kategorin istället.

NOOP (New out of package) En helt ny vara som saknar förpackning. Detta skulle i vårt fall även kunna vara andra sortering av varor vi tar in nya. Istället för att skicka tillbaka dem om de har små defekter så säljs de i Preloved kategorin istället.

EUC (Excellent used condition) Nästan som ny. Använd men knappt märkbart. Resårer perfekta, inga fläckar eller övrigt slitage. Vit insida. Kardborrarna är vita och fäster perfekt. Här hamnar det vi köpt för att testa inför att ta in det i butiken. Varor som är provade, tvättade eller ullkurade men annars som nya hamnar här.

VGUC (Very good used condition) Använd sparsamt eller till synes sparsamt. Lite noppor, minimalt med fläckar/grånande insida. Kardborrar fäster utmärkt.

GUC (Good used condition) Funktionsduglig men med spår av användning. Noppor, grånande insida och fläckar. Avslappnade resårer. Kardborren fungerar men är inte lika skarp som den en gång var. Lagningar kan förekomma utan att dessa påverkar funktionen.

UC (Used condition) En märkbart använd vara men som har lite liv kvar innan det är dags för reparation. Noppor, större fläckar, avslappnad resår. Kardborren fäster halvhjärtat. Små hål kan förekomma.

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.