Olika sorters blöjor

All-in-one
Kallas också för AIO eller allt-i-ett. Det här är den enklaste sorten eftersom alla delar som behövs är fastsydda i blöjan. Helt enkelt använd, tvätta, torka och använd igen. Blöjan består av ett vattentätt skal och ett uppsugande lager, som ofta består av en eller flera tungor som antingen ligger löst i blöjan, eller stoppas i en ficka.

Fördel: Enkelt, även lätt för de i omgivningen som sällan byter blöja
Nackdel: Ibland lite dyrare, tar ganska stor plats i förvaring och tvätt.

Ca 24 behövs för heltidsanvändning. Här hittar du vårt sortiment av all-in-ones


Pocketblöja

Blöjan består av ett vattentätt skal och ett inre lager av tyg, däremellan skapas en ficka som stoppas med det uppsugande lagret.

Fördel: Mycket enkel när blöjan väl är stoppad. Kan lätt anpassas utifrån uppsugningsbehov. Torkar ofta snabbt efter tvätt
Nackdel: Ibland lite dyrare, ett extra moment iom stoppning av blöjorna efter tvätt

Ca 24 behövs för heltidsanvändning. Här hittar du vårt sortiment av pocketblöjor


All-in-two

Kallas också för AI2 eller allt-i-två. Består av ett vattentätt skal med inlägg som ofta knäpps fast i skalet. Om inlägget bara är blött av kiss behöver skalet bara torkas ur och vädras så kan det användas igen, och skalet kan ofta användas flera gånger om.

Fördel: Lite billigare än AIO och pocket. Tar mindre plats i förvaring och tvätt.
Nackdel: Lite extra jobb vid varje byte iom att nytt inlägg behöver fästas i skalet.

Ca 4-5 skal och 24 inlägg behövs för heltidsanvändning. Här hittar du vårt sortiment av all-in-two.


Formsydd blöja
Ser ut som en AIO eller pocket i sin utformning, men saknar det vattentäta skalet och består enbart av en blöja helt i uppsugande tyg. Ett separat vattentätt skal behövs alltså. Smidig att använda under t.ex. ullbyxor som dras upp. Många formsydda blöjor passar perfekt som nattblöja.

Fördel: Lite billigare än AIO och pocket, med ull över kan det bli en blöja som helt består av naturmaterial och dessutom en mycket luftig blöja.
Nackdel: Ett extra moment vid byte iom att det behövs två delar.

Ca 4-5 skal och 24 inlägg behövs för heltidsanvändning. Här hittar du vårt sortiment av formsydda blöjor.


Vikblöja
Ett stort fyrkantigt tygstycke viks till en blöja, och fästs med snappi eller blöjnål, eller bara med hjälp av blöjskalet, som behövs för att det ska vara tätt. De flesta vikblöjor är helt utan syntetiska material då de inte har knäppen eller kardborre.

Fördel: Det billigaste alternativet, tillsammans med ull blir det en mycket luftig blöja.
Nackdel: Kan ta lite tid att lära sig vikningarna, extra moment iom att det behövs två delar

Ca 4-5 skal och 24 inlägg behövs för heltidsanvändning. Här hittar du vårt sortiment av vikblöjor.


Blöjskal

Blöjbyxan kan antingen vara av polyretanlaminerad polyester (PUL) eller ull, och är det vattentäta skalet över blöjor där det inte ingår. Kan användas över vikblöja, formsydd blöja eller med ett inlägg. Blöjskal och inlägg fungerar på samma sätt som AI2, men inläggen knäpps inte fast och man kan lätt blanda mellan olika märken.


Prefold och inlägg

En prefold är ett kvadratiskt tygstycke, som viks i tre, ofta med extra tyglager i mitten. Kan användas som inlägg i blöjskal eller pocketblöja, eller som blöja med en snappi som fastsättning. För att kunna använda inlägg i blöjskal är det viktigt att det inte är ett microfiberinlägg, då det torkar ut huden.

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.